21 de desembre, 2010

Resum de la Jornada de Reflexió (Assemblea de Barcelona)

Des de la Comissió de Comunicació valorem molt positivament la Jornada de Reflexió que l' Assemblea de Barcelona va dur a terme. Donat l'interès que aquesta jornada va despertar i per tal de fer difusió el més ràpidament possible, des de la Comissió de Comunicació posem a la vostre disposició aquest petit resum; disculpeu la brevetat. En breu editarem un document marc, més ampli, que reculli amb més detall i de forma endreçada tot el que va sorgir en aquesta jornada.


Agraïm a totes les que vàreu venir la vostra presència i emplacem a tothom a assistir a la plenària del dia 27 de desembre, a les 19h, a la Casa de la Solidaritat, on intentarem donar forma al màxim de propostes, organitzatives i reivindicatives, que van sortir.
Gràcies,
Comissió de Comunicació - Assemblea de Barcelona



RESUM DE LA JORNADA DE REFLEXIÓ DE L'ASSEMBLEA DE BARCELONA


1. Introducció i mapeig (on estem? què tenim? com estem?)

2. Estratègia, metodologies i tàctica (cap a on volem anar? com hi volem anar?)

3- Acords.



1- INTRODUCCIÓ I MAPEIG:

El primer bloc es va fer una anàlisi objectiva de la situació, una anàlisi subjectiva i una altra sobre l'Assemblea de Barcelona i la implicació i força dels diferents col·lectius que hi participen.

La ofensiva neoliberal no ha fet més que començar. Vindran: 1-noves retallades al sector públic, i 2-modificacions més salvatges encara de la reforma laboral (acomiadaments més econòmics i despenjar-se de convenis col·lectius). 3- S'avançarà també en la privatització de la sanitat i la degradació de l'educació pública i serveis socials. A més, 4- la reforma de les pensions ("67", més anys a cotitzar per cobrar la totalitat -40- i ampliació dels anys de càlcul - de 15 a 25-).

Des d'un punt de vista subjectiu, totes aquestes mesures converteixen la inicial crisis financera en una crisis social (sostre, alimentació, activitat laboral, etc.). Creix la incertesa (i no només entre els marginats i els més atrevits) per no estar res assegurat. La percepció d'on està el poder (en els mercats, els grans capitals) també bascula. Aquesta situació de desconfiança cap a la democràcia capitalista és, d'alguna manera, una oportunitat.

L'Assemblea de Barcelona va sorgir amb molta força (èxit total amb la vaga general) però, després de la manifestació del 13 de novembre (una mica menys de 2000 persones, no va cobrir les expectatives de molts) i es posa en dubte l'estratègia de l'Assemblea. Es convoca aquesta Jornada de Reflexió.

A la Jornada de Reflexió assisteixen pràcticament una trentena d'organitzacions i un bon grapat, gens negligible, de individualitats presents a títol personal. Tots coincideixen en la importància de l'Assemblea. El recolzament és gran. Tot i això, no tothom manté el mateix grau de implicació:Alguns dels col·lectius creuen que la forma de participar més adient, tal i com està plantejada l'Assemblea no és com a col·lectiu directament, sinó ficant persones als barris i proposant als comitès d'empresa del seu àmbit que també hi participin.

A més, un dels problemes expressats per altres col·lectius és la pròpia falta de múscul en front de tota la feina que els està arribant.

2- ESTRATÈGIA, METODOLOGIES I TÀCTICA:

En el segon bloc es va parlar d'organització, de reptes i de la línia ideològica/argumentativa i de lluita que ha de mantenir l' Assemblea de Barcelona.
  • A) Organització.
Es parla de recuperar l'esperit inicial de l'Assemblea de Barcelona (espai de trobada als barris + assemblees de treballadors + seccions sindicals). Es necessita gent que treballi en la coordinació de barris i que cada barri tingui també la seva pròpia dinàmica interna. Els col·lectius (socials, polítics i sindicals) tindrien que treballar-se els barris (al mateix temps que els sindicats empenten també a les seves seccions sindicals) i que des d'aquí surti gent per alimentar l'Assemblea de Barcelona en el seu conjunt.

Es necessita confiança i la confiança es genera a partir del contacte: s'han de generar noves dinàmiques i espais de contacte (també espais físics on portar a terme tarees d'organització, per exemple).
  • B) Reptes.
Des d'un punt de vista estratègic, es necessari no només créixer, sinó també consolidar-se. S'ha de prendre contactes amb altres grups (i inclús coincidir en algunes accions). Per una altra banda, no només hem d'aglutinar el que ja existeix, sinó el que encara no hi ha. Hem de ser capaços de portar més gent cap a nosaltres (gent que no estan militant) i convertir l'Assemblea de Barcelona en un referent.

A nivell de comunicació: s'ha de crear una marca i vendre les victòries de forma associada a aquesta marca. Una campanya gràfica podria ser necessària. S'han de crear materials que puguin ser utilitzats als diferents barris. S'hauria d'agilitzar la distribució de noticies i esdeveniments.
  • C) Línia argumentativa.
A nivell argumentatiu, la vaga general i la continuació de la lluita té que estar present. En front de les grans mobilitzacions, no es descarta també portar a terme mobilitzacions més petites, emmarcades dintre dels barris, per exemple.

El conjunt de temes que volem treballar és massa ampli pel múscul que tenim en l'actualitat. Es necessari jerarquitzar (al temps que aprofitar el que ja està passant, tant a nivell sectorial -vagues del transport- com territorial -altres assemblees al llarg del territori, per exemple-). S'han de concentrar esforços.

Hem de tenir la nostra pròpia agenda o hem d'actuar en resposta a la agenda que ens imposen? L'Assemblea ha d'actuar a dos nivells: a nivell local (respondre a conflictes als barris) i a nivell global ("pensionazo", per exemple). Les batalles s'han de distribuir a curt i llarg termini, pivotant sempre entre una agenda pròpia (crida territorial?) i una altre imposada (aturar les reformes?). Però respondre sempre de forma unitària.

Hem de començar a tenir a l'horitzó les vagues d'usuaris i de consum (per tal de no fer la guitza als ciutadans, sinó més aviat d'ajudar-los). Es parla de tenir en compte la possibilitat de portar a termeaccions de desobediència. S'haurien de crear caixes de resistència permanents.

A falta de més capacitat de convocatòria, es diu d'aprofitar les mobilitzacions d'altres agents amb més capacitat en aquest sentit. Es proposa recuperar el format i dur a terme una Assemblea General oberta a un més vista (aprox.).

3- ACORDS:
  • Objectius principals: 1-aturar les reformes neoliberals i 2- fer més visible l'Assemblea de Barcelona, per consolidar-la i fer-la créixer.


  • Les campanyes principals en els que centrar-nos són: les pensions (ja, a curt terme) i el transports (de forma continuada, a llarg termini).
Respecte a la retallada de pensions, en front del calendari de mobilitzacions que han presentat i estan treballant diferents organitzacions sindicals i civils, amb una vaga general a l'horitzó (finals de gener), l'Assemblea de Barcelona s'hi compromet a actuar e intentar aportar el màxim que pugui dintre del seu àmbit (coordinació a la ciutat de Barcelona i creació de la Casa de la Vaga).

  • Es llançarà una enquesta ciutadana a Sants (extensible a tots els barris que hi vulguin) per tal de prendre la temperatura, d'analitzar l'estat, la opinió i el llenguatge de la gent als barri.


  • Dintre de la qüestió territorial, anar més enllà de l'àmbit de la ciutat de Barcelona es prioritari. S'ha de connectar amb altres realitats del territori.
L'Assemblea de Barcelona estarà present a la reunió unitària del 23 de desembre a Sabadell.
  • A nivell organitzatiu, la "Comissió d'Extensió als Barris" passa a anomenar-se "Coordinadora de Barris". Tant Eixample com El Clot es comprometen a ficar-hi gent (més enllà de les persones d'altres barris que ja hi estan treballant). Es proposa un periodicitat de reunions de més o menys cada 15 dies.
Es crea la "Comissió d'Extensió Laboral", que s'esperà alimentar amb gent dels sindicats, i també la "Comissió d'Extensió a Organitzacions", encarregada de anar a parlar amb col·lectius socials, d'immigrants, cooperatives, etc.

La "Comissió de Comunicació" i la de "Legal" continuen (en la de "Legal" hi ha només dues persones però estan treballant amb un grup de suport als detinguts més ampli). De moment, per recursos, es descarta constituir més comissions temàtiques (com la del transport, com en algun moment es va dir).

Els grups de treball dintre de l' Assemblea de Barcelona queden doncs així:

- Coordinadora de Barris.
 (nova)

Comissió de Comunicació.
Comissió d'Extensió Laboral. (nova, amb molta més càrrega sindical)
Comissió d'Extensió a Organitzacions. (nova)

Tothom és benvingut a la Coordinadora de Barris o a qualsevol de les Comissions en marxa (i especialment les de nova implantació). Es necessita múscul.
  • S'acorda fer una plenària el dia 27 de desembre. Aquesta tindria que servir per acabar de definir el que ha sortit durant la Jornada de Reflexió. Serà a la Casa de la Solidaritat (c/Vistalegre, 15) a les 19h. S'interpel·la a tothom a participar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada