11 de juliol, 2011

Una altra sanitat és possible (Montse Montblanch)

Ara que els nostres governants parlen de retallades perquè no els arriben els diners (que ells roben i malgasten), ara que volen suprimir serveis i prestacions bàsiques, crec que és el moment de proposar un nou model de Sanitat que segurament estalviaria despeses innecessàries i malalties provocades.

D’entre els molts canvis desitjables, hi han uns quans punts bàsics pels quals podríem començar:

·         Som responsables de la nostra salut. Això vol dir que:
.          Tenim dret a informació veraç i clara sobre les nostres malalties i sobre la nostre salut.
.          Se’ns ha d’informar sobre quina és la millor manera de menjar.
.          Se’ns ha d’informar sobre les avantatges de l’exercici físic.
.          Se’ns ha d’informar sobre l’ús i avantatges de les tècniques de relaxació i consciència corporal.

·         Tenim dret a la utilització dins el Sistema Públic de teràpies alternatives d’eficàcia clínicament provada (fitoteràpia, homeopatia, acupuntura, etc).

·         Necessitem que disminueixi la medicalització de les malalties (que l’únic que fa és enriquir les grans companyies farmacèutiques). Això vol dir:
.          No receptar fàrmacs si la malaltia no ho precisa, hi ha moltes malalties que es curen amb paciència.
.          No receptar fàrmacs de nou disseny, que son molt més cars, però igual d’eficaços que els antics.
.          No receptar fàrmacs que produeixin efectes secundaris greus, i per tant noves malalties.

·         Tenim dret a que els nostres metges tinguin suficient temps per dedicar a cada pacient, diagnosticant a través del contacte i l’observació, i reduint, per tant les despeses en proves innecessàries (TAC, ressonàncies, ecografies…), i de vegades d’alt risc per la salut.

·         Tenim dret a un naixement digne, les mares han de poder escollir de quina manera volen parir els seus fills :
.          Informació a les embarassades sobre quines alternatives hi ha.
.          No provocació dels parts per conveniència dels facultatius.
.          No acceleració dels parts si no es per risc de la mare o del nadó.
.          Afavorir el contacte mare/fill des del naixement.
.          Afavorir l’alletament, informant i acompanyant les mares.

·         Els malalts terminals tenen dret a la seva dignitat:
.          Informació veraç i clara al malalts i familiars.
.          Necessitat de permetre que malalts, i si no poden els familiars, decideixin sobre el tractament o no de la malaltia.
.          Acompanyament dels malalts terminals en un entorn tranquil.
.          Dret a l’eutanàsia si el malalt ho expressa o ho ha expressat anteriorment.


La majoria de mesures que proposo afavoririen el nostre benestar i disminuirien la despesa sanitària. Hi ha altres debats relacionats amb aquest tema que es podrien abordar en el futur:

·       Paper de l’industria farmacèutica en la crisi actual.
·       Educació del personal sanitari.
·       Foment de la pròpia salut.

4 comentaris:

  1. Anònim23:07

    molt bé, però això no s'aguanta si no som conscients de què també tenim deures, com per exemple: hem de vetllar per la nostra salut esforçant-nos en seguir hàbits saludables, acceptar les hores convingudes i no fer servir les urgències de CAP i, sobretot, no tenir la barra d'aprofitar les receptes dels avis per proveïr-se de fàrmacs...

    ResponElimina
  2. Anònim16:17

    No podem asumir el cost de tractaments que no han demostrat la seva eficàcia. La indústria farmacèutica que fabrica productes homeopàtics guanya molts diners perquè no ha de pagar els costossos assaigs clínics que calen per demostrar l'eficàcia dels medicaments. Tothom ha de saber que els productes homeopàtics són posats a la venda sense haber de demostrar la seva eficàcia, lo qual és un timo.

    ResponElimina
  3. Aqui els anónims si que sou uns "timadors". Doneu la cara, bandárres. La homeopatia esta provada des de fa molts anys i els CAPs d'urgències s'utilitzaran si cal que s'utilitzin. Ara no vinguis tu també amb el discurs què estem malbaratant la sanitat per que la utilitzem massa. Si una persona te una urgència te tot el dret de fer servir els serveis al seu abast. Precisament els CAP serveixen per acollir l'atenció primària, abans de saturar els hospitals ¿Capichi? Anónims, doneu la cara i no feu demagògia barata. La sanitat és un dret que ha costat molt de guanyar, els vostres argujments son els mateixos que els del poder, que volen i estan desmantellant el què és de tothom. Salut!

    ResponElimina
  4. Montse Montblanch09:59

    Cada vegada més hem de ser conscients que les “retallades” no tenen com a finalitat l’estalvi sinó la privatització de la Sanitat.
    L’estalvi en despesa sanitaria es podría fer:

    1. Disminuint la despesa farmacéutica, fent us de la prevenció. La Organització Mundial de la Salut acaba de treure un informe explicant que les polítiques de “Copagament” ( Repagament com la nostra), tenen un efecte de més despesa a llarc plaç per increment de malalties que no s’han tractat a temps.

    2. La despesa farmacéutica i sanitaria també es pot disminur fent servir medicines, teràpies i diagnòstics no agressius, que generen noves malaties per efectes secundaris.



    En relació a aquesta darrera qüestió voldria refenciar un informe del Ministeri de Salut de Suïssa relacionat amb l'eficàcia dels tractaments homeopátics (http://www.apenb.org/web/index.php/blog/item/informe-del-gobierno-suizo-la-homeopatia-es-eficaz-y-rentable) .
    Sovint la no acceptació d’aquestes teràpies es una herència, encara, de la Distadura Franquista, que va veure a vegetarians, naturistes, homeópates, etc. com a “rojos masones” i els va associar, com de fet estaven, a la ideologia anarquista, esperantista, naturista. Hem de saber que el primer Hospital Homeopàtic d'Europa va ser a Barcelona, després es va reconvertir en Hospital del Niño Dios; també és important remarcar que en països com França o Alemania els medicaments homeopàtics formen part històricament del Sistema Públic.

    ResponElimina